Themawedstrijd 2023 Recycling

Ashti Schuit

Slag op de Zuiderzee.
Het is een collage samengesteld met knipsels uit oude tijdschriften.

Bea Oudendijk

Swing
Het is een gebruikte etalagepop.
hoed is van vilt en de schoenen bij de kringloop.
De pop is beschilderd. 

Nel Veerman

Moeder Aarde
Moeder aarde in mozaïek. Samengesteld uit oude kopjes en schoteltjes waar altijd koffie uit is gedronken. Ze heeft haar buikje vol met gezelligheid uit die tijd. Ze zit te genieten onder het middernachtelijk blauw en het levende water. Het werk is 30 bij 40 cm

Inge de Waal
NIEUW! van ouds
 
Het past in dit thema omdat er allerlei gebruikte producten in zijn verwerkt, zoals flessen doppen, aangespoeld hout, kapotte sieraden, lege medicijn strips, lege verftubes, knopen,
oude munten, oud papier enzovoort.
Gerard Handgraaf

Gold
In het werk zitten ook centen verwerkt wat niet meer wordt gebruikt als betaalmiddel.

Sigrid Poldervaart

Vroeger werd het papyrus meerdere keren opnieuw beschreven, dit proces heet palimpsest. Ik heb op een oude postzak van de PTT (waar ik ook destijds nog heb gewerkt) meerdere malen over elkaar heen het verhaal van Skelettevrouw geschreven. Dit verhaal komt uit de boeken van de jungiaans psychoanalitica en  schrijfster Clarissa Pinkola Estés. 

Marian van Ewijk
Karel Lautenschütz

Het is een werk dat is gemaakt van straatvuil, hoofdzakelijk lege fris-blikjes, waarin ik als vorm recycling wel wat  kunst in kon ontdekken.

Linde Reitsma

Zilveren sieraden gemaakt met restzilver.

Babette de Bock

Als fotograaf kun je minder met materiaal als het gaat om recycling, maar gaat het vooral om het onderwerp van je foto.
Met mijn minimalistische blik heb ik gekozen voor een onderwerp dat voor zich spreekt en de gemoederen sinds een aantal maanden aardig bezig houdt. Het originele blikje komt in nieuwe vorm uit de statiegeldautomaat op weg naar ????

Bianca Vos

Gerecycled textiel, fruit- en groentenetjes, folium ballonnen.

Henk Snoek Snelle

Unieke collage van zorgvuldig op ondergrond gedrapeerde stukken/stukjes uitgeknipte delen van plastic paletbordjes met resten acrylverf gebruikt op en voor eerdere werken van Haa de Es te Vee.

Annemarie Groot

Van oude bank naar nieuwe tas.

Senioren St. Nicolaashof

De materialen die in het schilderij verwerkt zijn, zijn o.a. yakult -en pro-active
doppen, karton,  beschuitpapier, schoenendoospapier , inpakpapier en oude kranten.
Verder nog piepschuim, raffia, oude punaises, stukken van een oude handdoek, theedoek, t-shirt en een jute zak, enz.

Sandra Ale

Eenvoudige kijkdoos, gedecoreerd met beschilderde Unox dekseltjes. In de kijkdoos zijn diverse materialen verwerkt: bolletjesplastic, kurk, karton, plastic dopjes, plastic tandenstokers, dekseltjes, lege pillenstrips en nog veeeel meer!

Gerlina Pols

Gemaakt van vuurwerk, gevonden op nieuwjaarsochtend. Het verbeeldt de verwoesting van de natuur door de mens, maar ook de hoop dat wij mensen zorgvuldiger leren omgaan met wat de schepping ons geeft.

Jan Stuijt

De drie vissers zijn opgebouwd uit restanten van diverse houtsoorten.  De metalen voet is afkomstig van metaalbedrijf Siem Steur. Het is een reststuk dat overblijft na het op maat knippen van constructiebalken.

Aafke Bootsman

Stof tot nadenken ...
Als fervent liefhebber en gebruiker van tweedehands artikelen sprak dit thema me erg aan. Ik ben altijd een groot liefhebber geweest van de Volendammer klederdracht en ik vind het zo jammer dat je het nog weinig tegenkomt. We gooien veel te veel weg en onze oude klederdrachtstoffen kunnen nog voor heel mooie dingen gebruikt worden. Deze kettingen zijn mijn eerste creatie, maar ik heb nog veel meer ideeën ...

Anneke Mulder

In dit werk breng ik honderdjaar oude scherven weer terug in hun oorspronkelijke functie!

Grietje Nannings

Schemerlamp
Gemaakt van PVC pijp, ijzer en koperdraad verkregen uit electrakabels.

Aije Simons

De vleugels zijn gemaakt van bierblikjes (geen statiegeld), de romp van een plastic fles (geen statiegeld), de snavel en staart zijn van karton, de poten zijn van lege batterijen plus bodem van blikjes en de sokkel is van foam. In Oostenrijk – waar ik dit gemaakt heb – moet je alle materialen gescheiden aanleveren voor de recycling.

Joke Werkhoven

Van oor tot hals.
De oorstekers die ik heel lang heb verzameld en in mijn oren had, draag ik al een tijd niet meer. Zonde! Ik heb ze nu gerecycled in een halssieraad, dat zowel draagbaar als object is. Het materiaal is leer en ± 266 oorstekers.

Robert Rijkenberg

Volledig composteerbare schoenen

Monica Klant

Het oudste plekje van Volendam gemaakt van melkverpakkingen, een ketting, ijslollystokjes, allemaal soorten kartonverpakkingen, gedroogde mos, klei, een plastic fles, ijzerdraad en knopen.
Je ziet een paar belangrijke plekken zoals het gele bruggetje, het kleine pleintje, ‘t Brijkie en de Meerzijde. Om wat duidelijker te laten zien dat ik gerecyclede producten heb gebruikt, heb ik een dun laagje verf over de huisje gedaan, net genoeg om ze te kunnen onderscheiden.