Deelnemers 2023

Sandra Ale

Ik teken, schilder, fotografeer, alles om mijn creatieve brein te verzadigen.
Na jaren werken met verschillende technieken, ben ik nu verslingerd aan monotypes: het onvoorspelbare karakter hiervan is iedere keer verrassend. En als het niet mooi is, gooi je het gewoon weg .
sandra-ale@exto.nl;www.galeriale.nl

Johan Balder

Ik werd aangetrokken door het beeldhouwen vanwege de vele verschillende vormen. En omdat het door mij gegeven idee van een beeld voor anderen weer een geheel andere insteek kan geven. Verder werk ik sinds vorig jaar naast stenen ook met hout, wat voor mij een prachtige uitdaging is.

Charlotte de Boer

Ik fotografeer sinds jaar en dag voornamelijk landschappen en stadsgezichten. De mooie polderlandschappen in de Zeevang en de Beemster boeien mij enorm. Ik vind het een uitdaging om de landschappen mooi en anders dan anders vast te leggen naast kleurenfoto’s ook in zwart-wit en sepia.

Wietze Dorsman

Ik ben gespecialiseerd in het – op locatie – schilderen naar de werkelijkheid, vaak op groot formaat, met als voornaamste thema’s bloemen, landschappen, mensen, interieurs en industriële objecten.
www.wietzedorsman.nl

Marian van Ewijk

Ik maak figuratieve keramiek. De natuur is de inspiratiebron voor mijn vormen. Het thema dat me op dit moment raakt, zijn deugden en ondeugden.

Anja de Graaff

De eigenaar van de jachthaven Almere vroeg mij of ik wilde exposeren in zijn restaurant. Het moest wel met boten te maken hebben. Het was winter dus ben ik in Monnickendam naar de jachthaven gegaan en was geïntrigeerd door de daar opgestelde boten. De kleuren, structuren en vormen. Het resultaat zie je in deze expositie. 

Ko Graas

Ik teken en schilder ruim 65 jaar realistisch, geïnspireerd door mijn
vader die tekenleraar was.
Mijn veranderende omgeving qua mensen, landschap en onze aarde,
boeit mij tot op de dag van vandaag.
Fijn om dit te mogen vastleggen en anderen hiervan te laten meegenieten.
Dat is mijn passie!

Evert Jan Guijt

Na toelating op twee kunstacademies in het verleden, werkt  Evert Jan Guijt sinds dit jaar aan nieuw werk in de Broederij. Een nieuw kunstenaarscollectief in Volendam. Zijn favoriete onderwerp is het hiernamaals. Een terugkerend thema. Kleurrijk en diep.

Gerard Handgraaf

Naast schilderen en tekenen, werk ik met allerlei (afval)materialen. Dit jaar staat in het teken van recycle en Johannes Vermeer, vandaar Meisje met de Parel (gemaakt uit kranten).
Ook een drieluik van papier-maché, De drie Maria's - een verdwenen schilderij van Vermeer. Meer schilderijen met spanhoutjes en eurocentjes.
www.gerardhandgraaf.nl

Hannie Hendriks

Schilderen is mijn grootste hobby. Met acrylverf maak ik figuratieve schilderijen in vrolijke kleuren.
Sinds een tijdje schilder ik ook portretten met olieverf. Dit vind ik ook erg leuk om te doen.
Instagram: @hannie.hendriks

Rie Hooghiemstra-Frikkee

Rie is geïnspireerd door de natuur; bloemen, dieren, enz. Zij schildert en tekent al ruim 40 jaar. Sinds 2012 beoefent zij diverse etstechnieken.

Jan Keizer

Meestal vallen mensen die ’n leven lang op ’n podium hebben gestaan in het welbekende gat. Dat is mij gelukkig bespaard gebleven. Vanaf het moment dat ik de penselen weer ter hand nam, voel ik me als een vis in het water. U vindt mij tijdens Kunst Kijken in het Volendams Museum.

Catharina Kemper

Het ervaren van kinderlijke onbezorgdheid staat centraal in de keramische werken die ik maak onder de naam Juf Poes. Alle werken zijn handgemaakt en hebben hierdoor een unieke persoonlijkheid.

Gerda Koning

De uitdaging ligt voor mij in het werken met mensen, het bespreken van ideeën/wensen en het creëren van sfeer met oog voor detail. Mijn streven is dan ook om samen tot mooie beelden te komen, in de studio, op locatie of thuis.

Angela Kwakman

Ik teken al vanaf mijn vijftiende, in eerste instantie voornamelijk portretten. Sinds enige tijd schilder ik ook. Ik probeer het wezen van de persoon op papier of doek te laten spreken.

Anita Kroon

Ik heet Anita Kroon en ben ko(s)misch vormgever, geïnspireerd door het Vrouwelijk Principe van het Universum - Yin - en Mannelijk Principe van het Universum - Yang.
www.goedzomeisje.nl

Jannig Kwakman

De onuitputtelijke mogelijkheden van het materiaal KLEI dagen Jannig  haar leven lang al uit om nieuwe beelden te maken. Daarnaast laat zij zich inspireren door rituele voorwerpen van verschillende culturen en groei- en afbraakprocessen in de natuur.
www.jannigkwakman.nl

Anneke Mulder

Naast het werken met klei uit mijn eigen omgeving werk ik ook graag met porselein. Dit materiaal vraagt om meer verfijning. Dit jaar kom ik met uitsluitend werk gemaakt van porseleinklei.
Anneke Mulder Keramiek / Anneke Mulder - Mijn ontdekkingstocht (exto.nl)

Karel Lautenschütz

Drie jaar schilder ik nu met olieverf en ook dit jaar maakte ik aardige stappen vooruit. Via Facebook liet men zelfs weten: ‘je gaat  met sprongen vooruit, werelds, super, mega, wow!, etc.’  Zoiets is natuurlijk heerlijk om te lezen. Graag nodig ik u uit om dit met mij te delen. 

Yolanda Paul

Ik startte mijn artistieke reis door het creëren van wall art geïnspireerd door de natuurlijke patronen die ik ontdekte in natuursteen. Samen met ‘Huis van Ien’ maak ik tegenwoordig interieur items als wall art voor aan de muur, knusse kussentjes en zitmeubels.
Kunst, geïnspireerd door natuurlijke patronen in natuursteen voor het interieur. 
Yolanda Paul - Art by Nature: Unieke wall art en sierkussens

Bea Oudendijk

Van origine ben ik beeldhouwster. Omdat het me wel leuk leek om eens heel wat anders te gaan doen, heb ik mij georiënteerd op het werken met Ecoline en verschillende kleuren thee. Ook hier kan ik mijzelf in terugvinden. Kom gerust even kijken.

Greta Pauw

Vrije dieren: voor mij is ieder dier uniek. Elk dier is, net als een mens, een individu met zijn eigen gedachten, gevoelens en verlangens. Dieren hadden nooit kunnen overleven zonder vertrouwen en wederzijds respect. Wat zouden dieren ons willen vertellen?

Anneke Peereboom

Ik ben professioneel kunstschilder en woon en werk in Edam.
Licht, lucht, het spelen van de wind, zijn inspiratie voor mijn schilderijen. Vormen en beelden, ontdaan van hun herkenbaarheid, krijgen een nieuwe betekenis op een ander niveau. www.annekepeereboom.com

Frank Sier

Van kinds af aan ben ik creatief bezig, maar toen ik in 2016 epoxykunst tegenkwam was ik verkocht.
Na heel veel experimenteren kan ik zeggen dat ik het nu goed genoeg in de vingers heb, om het aan andere mensen te laten zien.

Inge Smit

Ik ben kunstenaar en kunsteducator in opleiding. Afgelopen half jaar heb ik aan de kunstacademie in New York City gestudeerd om mijn kennis te verbreden. Op het moment experimenteer ik vooral met verschillende technieken en materialen.

Lynn Smit

Ik ben enthousiast maker van linosnedes en ben nog volop aan het ontdekken en experimenteren. Wat mij zo aantrekt aan deze hoogdruk techniek is dat je als het ware tekent met licht.

Siem Smit

Vorig jaar heb na onze reis in korte tijd met verschillende technieken gewerkt, waaronder met paletmes. Om snel te kunnen werken. Nu gewoon weer met penseel, waarmee ik veel indringender kan schilderen. 

Henk Snoek Snelle

Mijn schilderwerk omschrijf ik zelf als modern, kleurrijk, doorleefd, levendig, aaibaar met een rijke en pasteuze textuur. Mijn werk moet ook kunnen ‘schuren’; hierdoor wordt het dan - wat mij betreft  - 'mooi van lelijkte’. U begrijpt dat wel.
Veel kijkplezier toegewenst.

Stichting Klederdrachten Volendam

Stichting Klederdrachten Volendam is opgericht voor het behoud en promotie van de traditionele klederdracht in Volendam, ons Volendamse cultureel erfgoed. Onze Volendamse experts maken met grote deskundigheid en gedegen kennis nieuwe originele Volendamse klederdracht of herstellen deze.
Facebookpagina: Stichting-Klederdrachten-Volendam

Jan Stuijt

Met het project 'Volendam in beeld' zoek ik het dicht bij huis.
Met mijn beelden raak ik verschillende facetten van de Volendammer samenleving: o.a muzikaliteit, geloof, properheid en visserij. Bestaande clichés over Volendam ga ik niet uit de weg. De uitdaging is om ieder beeld meer te laten zijn dan alleen een leuk poppetje.

Anja Teunisse

Ik schilder beelden die ontstaan vanuit mijn binnenste, geïnspireerd door de natuur. De natuur heeft alles in zich: kracht, ruimte, verstilling. Mijn schilderijen balanceren op de grens van figuratie en abstractie. Iedere kijker kan er een eigen verhaal van maken of gevoel in leggen. 

Gesina Veerman

Ik ben fijnschilder met gevoel en passie voor schilderen. Let op details, licht en schaduwwerking om diepte te creëren. 
Ik schilder portretten, stillevens, landschappen, bloemen en abstract. 
Facebook: Gesina’s kunst

Nel Veerman-Tol

Ik heb lessen en workshops gevolgd bij verschillende kunstenaars. O.a. bij Beate Scholten, Cas Waterman, Gerrit Koning, Jan Stroek, Wijnanda Muntjewerf en Marieke Kamperman.
Ik heb gewerkt met aquarel, olieverf, acryl, keramiek.
Tegenwoordig is mozaïeken mijn favoriete bezigheid, dat doe ik bij Carla Steyn.

Kees Veerman Jashy

Wat maak ik: Digital Life Art
Digital Life Art vertelt het verhaal van iemands leven, herinneringen en ervaringen die de persoon heeft gemaakt en meegemaakt. 
Digitaal ‘geschilderd’ en vastgelegd op plexiglas.

Bianca Vos

Sinds enige jaren werk ik met textiel. De veelzijdigheid van het materiaal spreekt me enorm aan. Tijdens de route zal ik mijn laatste werken laten zien.
https://instagram.com/herfstkinderen_textiel?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA==

Ashti Schuit

Het afgelopen jaar volgde ik een opleiding in fijnschildertechnieken volgens de methode van de vroege Renaissance. We schilderden dan meestal religieuze schilderijen ‘Maria’s’ (of Madonna’s). Ik heb er veel van geleerd, maar keer nu weer terug naar mijn oude liefde: landschappen en collages in olie- en acrylverf. In Monnickendam geef ik teken- en schilderles.
Voor informatie zie www.ashtischuit.nl

Susan Kraakman

Al van kinds af aan was ik bezig met tekenen en andere creatieve hobby's. Dit is altijd zo gebleven en nu studeer ik aan de kunstacademie in Utrecht. Ik werk met oude Rotring fineliners en creëer daarmee zwart-wit illustraties, al werk ik ook met kleurrijke potlood en krijt.

Sijmen Tol

Op mijn 17e ben ik begonnen gedichten te schrijven en eigenlijk ben ik daar nooit mee gestopt. Sinds 2005 gebruik ik naast het Nederlands ook het Volendams als schrijftaal. Een aantal gedichten zijn in de loop der jaren gepubliceerd in verzamelbundels. In oktober verschijnt mijn eerste eigen bundel: ‘Léjveslied’ met 18 gedichten in het Volendams.

Hier is een link naar het bovenstaande gedicht op mijn eigen site https://dichtersaanzee.nl/bundel-vd/

Gery Buijs

‘De overbrugging’ is een weergave van de laatste brug die iemand oversteekt naar Gene Zijde. Waar je geliefden die je voor zijn gegaan, op je wachten en je tegemoet komen. Gery Buijs 2023

Henk Kwakman

Ik schilder graag pop-art. Deze keer een beroemde Engelsman. James is zijn naam.
En hij rijdt in een Austin Martin. Proost op zijn martini.
Shaken, not stirred.

Babette de Bock

Zo'n 10 jaar geleden ben ik fotografiecursussen gaan volgen en wilde toen op zoek naar een eigen stijl. Die heb ik gevonden in minimalistische fotografie waarbij schaduwen, lijnen en moderne architectuur mij inspireren. Ik reis veel en ga overal op zoek naar kleur, schaduw en lijnenspel.

Inge de Waal

Ik ben geboren in Amsterdam, doorliep daar de Rietveld Academie afd. monumentale vormgeving. Ik werkte daarna als beeldend kunstenaar en gaf les aan kinderen.
Ik maak muurobjecten, tekeningen en collages van foto’s, teksten, bladeren, stoffen etc. Naderhand zie ik daar dan vaak een thema  in van iets dat speelt in mijn leven of in de wereld.

Joke Werkhoven

Ik ontwerp en maak sieraden en objecten, waarbij het uitgangspunt steeds is om dingen uit mijn omvangrijke (en ontelbare soorten) verzamelingen opnieuw samen te stellen, aan te vullen en te herscheppen tot nieuwe, eigenzinnige en unieke juwelen die zowel draagbaar zijn als aan de muur kunnen hangen.

Gerlina Pols

Kunst maken is voor mij een ontdekkingstocht. Door te creëren geef ik stem aan wat er in mij leeft. Ik gebruik hiervoor graag textiel, foto's en vindsels uit de natuur. Door mijn werk hoop ik te inspireren en te verbinden.
www.gerlinapols.exto.nl

Marianne Klok

Voor mij als fotograaf is de natuur een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ik vind het heerlijk om me te verdiepen in een onderwerp, zowel de research als de uitvoering. De serie die te zien is tijdens Kunstkijken is een van mijn meest bijzondere projecten: de interferentie van het zonlicht in een spinnenweb.

Gonnie Zegers

Ik heb in de leer bij Waalko Brouwer diverse materialen en technieken uitgeprobeerd, maar olieverf blijft mijn favoriet.
Een serie van onafhankelijke vrouwen genietend van hun vrije tijd.

Linda Reitsma

Mijn naam is Linde Lu Aimée en ik ben autodidact zilversmid. Met mijn handgemaakte sieraden wil ik ‘royale simpliciteit’ uitstralen, minimalistische eye-catchers die licht van gewicht zijn. Alle sieraden zijn gemaakt van zilver en echte half-edelstenen. Naast de sieraden die ik op voorraad heb, maak ik ook bestellingen in opdracht.

Luc Bond

Er zijn veel dingen die ik leuk vind om te doen en te proberen, waaronder fotograferen, schilderen, enz. Geïnspireerd door de schoonmoeder van mijn dochter, ben ik sinds een paar jaar beeldjes gaan maken in steen en klei, zoekend daarin altijd naar de beweging en uitstraling.

Truus Swiebel

Ik teken en schilder al mijn hele leven en wat is maak is voor vreugde, vaak met een boodschap of een groet. Tijdens de expositie laat ik een aantal schilderingen op hout zien, waaronder mijn laatste werk dat ik vlak voor mijn 90e verjaardag heb gemaakt; de mus op een houten plankje.

Sigrid Poldervaart

Is dat wat we zien en kunnen bestuderen en beschrijven alles wat er is, of is er nog zoveel meer? Ik gebruik mijn beeldtaal om mijn vragen zichtbaar te maken en al doende hoop ik dat er af en toe een tipje van de sluier wordt opgelicht....

 

Hanneke van Gent

Het schilderwerk van Hanneke van Gent is abstract expressionistisch te noemen. Het is in gelaagdheid opgebouwd waarbij zij haar oorspronkelijk aangeleerde beeldidioom verwijdert om vanuit het onbewuste tot een eigen beeldtaal te komen. Het is een verrassing om steeds meer te gaan zien, een verruiming om kans te lopen meer te ontdekken.

Carla Steyn

Het werken met scherven porselein, glas, aardewerk en natuurlijke materialen inspireert mij en mijn leerlingen nog elke keer. Niets is fijner dan samen met anderen, maar ieder op zijn of haar eigen wijze, een werk te laten groeien tot een mozaïek dat de wereld een beetje mooier maakt.

Rob de Heer

Mijn creativiteit uit zich op verschillende manieren. Zo maak ik fotocollages waarbij ik digitale effecten met fotografische beelden combineer.
Maar ik maak ook schilderijen met acrylverf, bladgoud en andere mooie materialen.
Mijn omgeving is mijn inspiratiebron. Momenteel werk ik aan een serie industriële architectuur en machines die ik in fotocollages in een dystopisch landschap plaats.

Donna Schilder

In de serie ‘Het zijn gewoon bakstenen’ zijn gewoon schilderijen van bakstenen te zien. Of niet? 
De verwachting van de kijker speelt een belangrijke rol. En verwachtingen die op het eerste gezicht gecreëerd worden, dienen te worden bijgesteld. 

Annemarie Groot

Ik mozaïek al jaren en sinds kort maak ik o.a. tassen van gerecycled leer - alles met de hand. Het leren bankstel van mijn dierbare overleden tante Anna bracht me op het idee. En hulp en inspiratie van mijn creatieve vriendin Renate deden de rest.
Mijn materiaal komt grotendeels van oude stoelen en bankstellen.

Angelique van den Hogen

Ik ben kind van mijn verleden, voorvaders en -moeders die op eenzelfde manier als ik om zich heen keken en net zo gevoelig voelden.
Die verlangden naar een beetje geluk en gezien wilden worden. Met gebruik van oude zwart-wit foto’s geef ik met kleur en moderne vormen glans aan het verleden en komen mijn voorouders tot leven.
https://www.angeliquevandenhogen.nl      

VrouwenKunstenOosthuizen

Als vrouwen al 16 jaar elke week samen schilderen, ontstaan er creatieve en mooie werken. VrouwenKunstenOosthuizen is zo'n groep vrouwen. Zonder les te krijgen, maar wel met af en toe een leuke workshop, inspireren zij elkaar. Ieder doet waar zij zich prettig bij voelt.

Harry Schuitemaker

Mijn naam is Harry Schuitemaker. Ik ben 67 jaar oud en fotografeer de laatste 10 jaar serieus. Ik heb geen specialiteit, al heeft zwart-wit mijn persoonlijke voorkeur en dan bij situaties die zich op straat voordoen. Sinds kort fotografeer ik als zelfstandige diverse waterstaatkundige projecten.

Marlies Tol

Niet alleen ben ik gek op muziek, maar ik ben ook gek op het tot leven brengen van fantasie-landschappen en wezens door middel van acrylverf.  Instagram: @lucinda_blackmoon.18

Wilhelmus Vlug

Ik ben multidisciplinair kunstenaar, ik maak beelden, schilderijen, installaties, theater en mix disciplines door elkaar, maar maak tegenwoordig vooral veel lichtkunst en videokunst voor festivals als het Amsterdam Light Festival.
Website: http://www.wilhelmusvlug.com

Jans van Baarsen

Op verschillende plaatsen heb ik me verschillende technieken eigen gemaakt: klei, steen, glas, cement snijden, aluminium cement gieten tot uiteindelijk brons. Hiervan een aantal levensgrote beelden gemaakt waar ik best trots op ben!
www.jansvanbaarsen.com

leerlingen Don Bosco College

Personatronic, 
Leerlingen maken vanuit verschillende afvalmaterialen een kunstwerkje. Het wordt een soort ‘poppetje’ geïnspireerd op het werk van Harry Arling.  Uitgangspunt is dat de karaktereigenschappen van de leerlingen tot uitdrukking komen in het kunstwerkje, waarbij de afvalmaterialen dusdanig vervormd worden dat oorspronkelijke vorm zo min mogelijk te herkennen is. 

Theo Buys

Als kind tekende ik al graag, later ben ik ook gaan schilderen. Andere hobby’s zijn boetseren en fotograferen. Ik heb vele jaren wekelijks een groep hobbyschilders begeleid in PX (Club ’89), maar heb dat nu overgedragen aan Jaap Tuip (kippie). Naast schilderen heb ik nog te veel andere hobby's, tijd te kort!

Helen Navajas

Ik ben Helen Navajas, trouwfotografe, in 2022 nr. 1 van Nederland voor de ProWeddingAward.
KINDEREN is een fotocollectie van kinderen tijdens mijn trouwreportages. Kinderen zijn spontaan, naïef, creatief, zonder filter, mijn bron van inspiratie en hoop in de mensheid. Mijn aanpak is: interactie zonder tussenkomst, aanwezig blijven in het moment en kinderen fotograferen zoals ze zijn.

Monica Klant

Ik hou van het experimenteren met verschillende kunstvormen/media. Ik werk met verf op kleding, mixed media in een artjournal of gewoon acrylverven op verschillende materialen. Ik probeer met elk project mezelf uit mijn comfort zone te halen.
Zie meer op mijn instagram: @monicaklant"

Jaap Tuip (Kippie)

Heel vroeger was ik al aan het schilderen, maar door mijn werk heb ik dat 35 jaar niet gedaan. Zo’n 10 jaar geleden ben ik weer begonnen en ben ik weer op les gegaan. Sinds vorig jaar geeft ik iedere woensdagmiddag les aan senioren in de PX. Het geeft me veel voldoening!

Robert Rijkenberg

Ik maak abstracte sculpturen van papier, karton en hout, geïnspireerd door natuurlijke golfbewegingen en patronen, waaronder getijdebewegingen, vogelvluchten en wolkenluchten.