Interview Johan Balder, beeldhouwer

 1. Wie ben je en wat moeten mensen beslist van je weten?
  Ik ben Johan Balder, fysiotherapeut/manueel therapeut van beroep. Dit werk doe ik al 45 jaar en ik kan het wel mijn passie noemen. Ik vind het mooi om mensen te helpen om zelf de weg naar herstel te vinden. Dat doe ik o.a. door goed uit te leggen waarom bepaalde oefeningen en houdingen goed zijn voor je en wat het doet met je lichaam.
 2. Welke kunstvorm beoefen je en wat heeft je daartoe gebracht?
  Mijn werk als fysiotherapeut bestaat voor een groot deel uit kijken, observeren om zo de juiste behandelwijze te definiëren. Ik ben driedimensionaal bezig in mijn werk en dat doe ik ook tijdens het beeldhouwen. Hoe pak ik de steen aan, waar zitten zwakke plekken? Kijken naar de vorm. Driedimensionaal werken is waar mijn liefde ligt; tekenen of schilderen, werken in het platte vlak spreekt mij niet aan. Maar een mooie tekening of schilderij kan ik zeker waarderen!Ik ben in 2015 begonnen toen ik wat meer vrije tijd kreeg. Zonder opleiding en duidelijk beeld wat ik wilde maken, heb ik toen mijn eerste steen gekocht. Ik kon gereedschap lenen van een beeldhouwer en ben gewoon aan de slag gegaan. Van mijn eerste steen heb ik een stel schakels gemaakt, een huwelijkscadeau voor vrienden.
 3. Heb je een voorkeur voor een bepaald onderwerp?
  Ik heb geen specifieke voorkeur voor onderwerpen, maar maak wel graag abstracte, stilistische beelden. Ik vind het belangrijk dat een beeld een goed gevoel geeft, zowel bij mijzelf als bij de kijker.
  Soms ontstaat een beeld pas tijdens het proces. Het resultaat wordt ook bepaald door het materiaal, een steen legt zijn wil aan mij op, niet andersom. Ik pak als het ware een steen uit, ik word onbewust gestuurd door de steen.
  Ik heb een voorkeur voor harde stenen, bij het uitzoeken ‘keur’ ik de steen. Ik kijk heel goed, tik erop en voel aan de steen om goed materiaal te kopen.
  Zo’n anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met hout bewerken. Hout vraagt ook weer een heel speciale behandeling, je moet goed de nerf volgen.
 4. Wat zijn je inspiratiebronnen?
  Mijn omgeving, mensen en menselijke interacties. Soms maak ik iets voor een speciale gelegenheid.
 1. Wat betekent kunst voor je?
  Ik kan me een leven zonder creatief bezig zijn niet meer voorstellen. Ik werk geregeld aan mijn beelden, maar leg mezelf geen dwang op. Om te kunnen creëren, heb ik rust en ruimte nodig. Het is een mooie invulling van mijn tijd, het geeft me tijd voor mezelf en het emotioneert me.
  Ik ben 8 jaar geleden pas begonnen, maar de creativiteit heeft er natuurlijk altijd al ingezeten.
 1. Wat wil je met je kunst bij je publiek teweegbrengen?
  Dat mensen er een goed gevoel bij krijgen. Beelden die iets bij mensen teweegbrengen, geven mij mijn voldoening, dat drijft me. Pure emotie!
 1. Wat verwacht je van Kunst Kijken?
  Ik hoop dat mensen er blij van worden, dat kunst dat teweegbrengt.
 1. Welke vraag wil je toevoegen?
  Ik heb met de vorige vragen genoeg over mezelf verteld, overigens met veel plezier.