Interview Yolanda Paul

 1. Wie ben je en wat moeten de mensen beslist van je weten?
  Ik heet Yolanda Paul. Van kinds af aan heeft klussen, lekker met mijn handen bezig zijn, me aangetrokken. Ik hielp ook graag mijn vader in zijn garage. Hij heeft me ook veel tips gegeven en trucjes geleerd die nog steeds van pas komen.
  Ik ben best perfectionistisch, ik blijf zoeken tot ik het hoogste niveau heb bereikt.

  Na tot mijn 50e als leidinggevende te hebben gewerkt, was ik daar helemaal klaar mee en ben ik ermee gestopt. Zo’n 8 jaar geleden heb ik me volledig gestort op mijn creatieve hobby. Ik heb de tijd genomen om te onderzoeken, te experimenteren en me alles eigen te maken.
  Ik ben volledig autodidact.

  Na een tijd ben ik toch ook weer gaan werken om weer onder de mensen te zijn, want dat aspect miste ik echt. Nu ben ik helemaal gelukkig met een part time baan in de thuiszorg. Het voelt goed om zo ook een bijdrage aan de maatschappij te kunnen leveren!

 2. Welke kunstvorm beoefen je en wat heeft je daartoe gebracht?
  Toegepaste kunst, ik werk vanuit de natuur, vanuit mijn nieuwsgierigheid naar en respect voor de natuur en kom zo tot mijn ontwerpen. De natuur blijft mij boeien en verbazen en ik wil laten zien hoe mooi de natuur is. Ik noem het ‘art by nature’, ik vind het belangrijk dat natuur een groter podium krijgt.

  Het is allemaal begonnen met een steen die ik erg mooi vond, deze heeft maanden op een kast gestaan. Uit nieuwsgierigheid ben ik hem gaan openhakken. Ik was meteen in de ban van het inwendige van de steen een zag hier de mooie tekening in. Ik heb daar foto’s van gemaakt ben daarmee gaan ontwerpen.

  Ik ben begonnen met Wall art. Later ben ik me gaan toeleggen op op maat gemaakte toegepaste kunst, stoffen waar je bijv. kussens, poefjes, kussenrollen, lampenkappen van maakt. Elk stuk is uniek, in overleg met de koper wordt het afgestemd op de plaats waar het komt te hangen, staan of liggen. Het zoeken naar de meest geschikte materialen en het vinden van de goede stoffen om te bedrukken heeft veel tijd gekost, maar het resultaat maakt het dat waard.
  Het proces om te komen tot waar ik nu ben, heeft zo’n 8 jaar geduurd, maar nu is er een goede basis van waaruit ik op maat kan gaan ontwerpen en produceren.

 3. Heb je een voorkeur voor een bepaald onderwerp?
  De natuur, de onuitputtelijke schoonheid van natuursteen.

 4. Wat zijn je inspiratiebronnen?
  De natuur, ik word besmet door de mogelijkheden, de pracht van de natuur. Ik zie een stuk steen en mijn creativiteit gaat stromen. Eerlijk gezegd is mijn valkuil dat ik zo snel geïnspireerd ben dat ik geneigd ben om teveel tegelijk te willen. Focus is daarom belangrijk om mijn producten perfect te krijgen.
  Mijn samenwerking met meubelstoffeerster Ineke Drabbe van ‘Huis van Ien’  brengt ons samen tot nieuwe inzichten, tot het zoeken naar nieuwe technieken en naar perfectie.

 5. Wat betekent kunst voor je?
  Kunst betekent voor mij verwondering, verbazing, geluk.

 6. Wat wil je met je kunst bij je publiek teweegbrengen?
  Verwondering, verbazing, aandacht voor de natuur. Ik hoop dat het de ogen opent voor wat de natuur biedt, mensen op een andere manier laat kijken naar de natuur.
  Ik vind het mooi als iedereen andere dingen ziet in mijn werk, als het de fantasie prikkelt.

 7. Wat verwacht je van Kunst Kijken Volendam?
  Ik verwacht weer gezelligheid en een goede sfeer, ik voel me er echt zo welkom! Ik hoop mijn publiek te interesseren, met mijn werk te inspireren. En natuurlijk hoop ik ook wel iets te kunnen verkopen.

 8. Welke vraag heb je gemist en wil je toevoegen?
  Ik wil nog vertellen dat ik in mijn werk eigenlijk altijd op zoek ben naar mogelijkheden tot recyclen. Ik kijk altijd wat ik kan hergebruiken: vazen die ik beplak, zijn bijv. beschadigde vazen, voor poefjes probeer ik, indien mogelijk, de bestaande stof van de oude poef door deels te hergebruiken/te verwerken in de nieuwe poef. Ik zie altijd wel mogelijkheden om materialen opnieuw te gebruiken. Ik vind het echt zonde om dingen zomaar weg te gooien.