Volendam Kunstenaarsdorp

kunstenaarsdorp
Volendam kunstenaarsdorp

Eind negentiende eeuw was Volendam een van de grootste kunstenaarsdorpen van Europa. De spil van het kunstenaarsdorp was Hotel Spaander, gerund door het echtpaar Leendert en Aaltje Spaander. De vooruitziende blik en marketingkwaliteiten van de Spaanders maakten het bruine café tot een levendig kunstenaarshotel waar binnen- en vooral buitenlandse kunstenaars graag verbleven. Die kunstenaars, waar behalve schilders ook fotografen en beeldhouders bij hoorden, vonden allemaal een warm onthaal in Hotel Spaander.

Kunstenaarsdorp anno nu

Kunst Kijken Volendam wil kunst uit de gemeente Edam-Volendam in brede zin promoten door kunstenaars een podium te bieden waarop zij zich kunnen presenteren. Op die manier willen wij de creativiteit stimuleren en bijdragen aan de ontplooiing van de vele talenten in onze gemeente. De stichting wil zo tevens het belang van kunst in onze samenleving uitdragen

In de gemeente zijn vele amateur- en professionele kunstenaars actief in uiteenlopende kunstvormen. Al vanaf 2001 brengt Kunst Kijken Volendam deze kunstenaars samen zodat ze van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren.  Door het brede en uiteenlopende aanbod trekt de expositie een jaarlijks groeiend aantal bezoekers.

foto Angelique