Kunstenaars 2022

Klei is voor mij magisch materiaal omdat je er zo ongelofelijk veel mee kunt doen. Belangrijk zijn: ritme en herhaling, de organische vormen en structuren in de natuur. Het zijn onuitputtelijke bronnen!

  Sinds enige jaren werk ik met textiel. De veelzijdigheid van het materiaal spreekt me enorm aan. Tijdens de route zal ik mijn laatste werken laten zien.

  Fotografie is een van mijn hobby’s en ik maak vaak foto’s in de natuur. Vooral macrofotografie en landschappen vind ik leuk. Vaak worden mijn foto's getoond op RTL4weer. Tevens schilder, teken en boetseer ik in mijn vrije tijd.

   Annemarie Kroon

   Ik ben professioneel kunstschilder en woon en werk in Edam. Licht, lucht, het spelen van de wind, zijn inspiratie voor mijn schilderijen. Vormen en beelden, ontdaan van hun herkenbaarheid, krijgen een nieuwe betekenis op een ander niveau.

    Een ontdekkingstocht via Suriname terug naar mijn roots in de Beemster- dat is het verhaal van mijn keramiek.

     Vanaf mijn 3e teken en schilder ik al. Later geïnspireerd door mijn vele reizen. Specifiek maakte ik wilde dieren in velerlei kleuren. Naast (fantasie)landschappen maak ik in opdracht ook paarden, huisdieren en kinderportretten. Ook geef ik les.

      Anneke Burger-van der Blom

      Ik baan mezelf een nieuwe weg, van kleurrijke abstractie naar een strakke kleurrijke vormgeving. Creëer mijn eigentijdse abstracte verbeelding van het cultureel verleden, geef nieuwe vorm aan cultureel erfgoed. 

       Ik ontwikkelde mijn eigen techniek van schilderen en tekenen, ben volledig autodidact. Mijn schilderijen zijn opgebouwd uit verschillende lagen waardoor er veel structuur ontstaat in mijn werken. Kom het zelf beleven bij Kunst Kijken Volendam.

        Ik ben fijnschilder met gevoel en passie voor schilderen.  Let op details, licht en schaduwwerking om diepte te creëren. Ik schilder portretten, stillevens, landschappen, bloemen en abstract.  Facebook: Gesina’s kunst

         Gesina Veerman

         Ik schilder voornamelijk met acrylverf en maakt het liefst figuratieve schilderijen met vrolijke kleuren. Mijn schilderijen stralen vrolijkheid uit. Je wordt er blij van. Instagram: @hannie.hendriks

          Hannie Hendriks

          Het creëren van elk nieuw werk is voor mij een uitdagend proces van experimenteren, zoeken naar een balans en harmonie van kleur en compositie. Het is daarbij ook een kunst om te stoppen en af te ronden op het juiste moment.

           Henk Snoek

           Kunst, vroeger was ik fan van de Rolling Stones, we zijn leeftijdsgenoten. Dit schilderijtje heb ik gemaakt als aandenken aan een geweldig muziektijdperk.

            Jaap Kippie

            Mijn naam is Laura Kras en ik ben een zelfbekroonde kunstenares. Mijn kunst gaat vaak over het uitdagen van mijzelf. Ik ben zeker niet de beste in wat ik doe, maar ik doe het met passie en daar gaat het om.

             Laura Kras

             Van jongs af aan hield ik van tekenen, mijn hobby voor het leven. Schildercursussen zorgden ervoor dat mijn liefde voor het schilderen ontvlamde en ik de techniek in de vingers kreeg. Mijn stijl wordt romantisch-magisch-realistisch genoemd. Ik schilder gewoon wat ik mooi vind!

              Jan Koning

              De onuitputtelijke mogelijkheden van het materiaal KLEI dagen Jannig  haar leven lang al uit om nieuwe beelden te maken. Daarnaast laat zij zich inspireren door rituele voorwerpen van verschillende culturen en groei- en afbraakprocessen in de natuur.

               Op verschillende plaatsen heb ik me verschillende technieken eigen gemaakt:  klei, steen, glas, cement snijden, aluminium cement gieten tot uiteindelijk brons. Hiervan een aantal levensgrote beelden gemaakt waar ik best trots op ben!

                 Ger Zaagsma

                 7 jaar geleden begon ik met beeldhouwen, met experimenteren met de zachtere stenen en werd ik gegrepen door de vormen. Door cursussen leerde ik de driedimensionale  structuur van stenen te zien. Mijn voorkeur is werken met handgereedschap.

                  Johan Balder

                  Evert Jan Guijt heeft zich door de jaren heen veel met kunst bezig gehouden. Zo werd hij jaren geleden ook op het HKU toegelaten. Het was schilderen is dus zeker meer dan een hobby. Zijn favoriete onderwerp is het hiernamaals. Een terugkerend thema. Kleurrijk en diep.

                   Evert Jan Guyt

                   Ik heb vorig jaar met mijn eerste olieverfwerken menigeen versteld doen staan. Ik ben dit verder gaan ontwikkelen en mijn nieuwste werk lijkt het oude te overtreffen. Komt en verwonder uzelf!

                    Karel Lautenschütz

                    Ik maak filmverhalen in foto’s, waarbij ik twee heel verschillende werelden combineer. Zowel het glamoureuze Hollywood als mijn nuchtere Nederlandse wortels spelen hierin een rol. Dit zie je duidelijk in ‘Under Pressure’, over de druk van het najagen van de American Dream.

                     Christine Mooijer

                     Na een hevige burnout die leidde tot chronische pijn, heb ik mijn liefde voor schilderen ontwikkeld. Mijn werk draait om thema’s van hoop, waarbij ik door intensief kleurgebruik expressie geef aan mijn zoektocht altijd het positieve te vinden, ook in de meest moeilijke situaties.

                      In mijn werk wil ik de schoonheid in de wereld laten zien. Ik ben een lichtkunstenaar en wil de grote kunstenaars in het licht zetten en zo dicht mogelijk bij ze komen. Hun licht raakt ons op afstand nog steeds.

                       Ik maak figuratieve keramiek. De natuur is de inspiratiebron voor mijn vormen. Het thema dat me op dit moment raakt, is Griekse goden.

                        Marian van Ewijk

                        De uitdaging ligt voor mij in het werken met mensen, het bespreken van ideeën/wensen en het creëren van sfeer met oog voor detail. Mijn streven is dan ook om samen tot mooie beelden te komen, in de studio, op locatie of thuis.

                         Gerda Koning

                         Rie is geïnspireerd door de natuur; bloemen, dieren, enz. Zij schildert en tekent al ruim 40 jaar. Sinds 2012 beoefent zij diverse etstechnieken.

                          Rie Hooghiemstra

                          Mijn project 'Zeevang, weidevogels in beweging' vindt zijn oorsprong in mijn vele hardlooprondjes door de Zeevangspolder, waar de weidevogels mijn metgezellen waren. Kenmerkend is het ruwe materiaal in combinatie met het kwetsbare polderleven. Machine en vogel maken samen het kunstwerk.

                           Jan Stuijt

                           Ik teken, schilder, fotografeer, alles om mijn creatieve brein te verzadigen. Na jaren werken met verschillende technieken maak ik nu monotypes, geïnspireerd door het boek ‘Klara and the sun’van Kazuo Ishiguro.

                           Geïnspireerd door een Noorse schilderes ben ik onlangs met een nieuwe manier van schilderen begonnen. Mijn inspiratiebron is onze vakantie naar de Noordkaap. In mijn werk probeer ik de overweldigende natuur te vangen.

                             Sophie Basseleur

                             Als kind tekende ik al graag, later ben ik ook gaan schilderen. Andere hobby’s zijn boetseren en fotograferen. De natuur is een grote inspiratiebron. Sinds enkele jaren geef ik wekelijks schilderles aan een groep in PX (Club ’89).

                              Theo Buys

                              Een autodidact kunstenaar met een beperkt maar bijzonder oeuvre en een aparte stijl. Houten beelden met een aparte uitstraling, tekeningen in zwart/wit met in precisie weergegeven wiskundige vormen of zeer kleurige tekeningen van maskers en fantasiefiguren.

                               Willem de Wit

                               Donna is 3e jaars student aan de HKU.

                                Donna Schilder

                                Ik schilder graag pop-art. Is minder nauwkeurig. Minder serieus. En vaak opgewekt door uitbundiger gebruik van simpele kleuren. Al met al een vrolijk tijdverdrijf.

                                 Henk Kwakman

                                 Ik heet Anita Kroon en ben ko(s)misch beeldvormer, geïnspireerd door het Vrouwelijk Principe van het Universum - Yin - en Mannelijk Principe van het Universum - Yang. www.goedzomeisje.nl

                                  Stichting Klederdrachten Volendam is opgericht voor het behoud en promotie van de traditionele klederdracht in Volendam, ons Volendamse cultureel erfgoed. Onze Volendamse experts maken met grote deskundigheid en gedegen kennis nieuwe originele Volendamse klederdracht of herstellen deze.

                                  Stichting Klederdrachten Volendam

                                  Naast schilderwerk creëer ik keramieken gebruiksvoorwerpen onder de naam Juf Poes. Ik haal mijn inspiratie uit het dagelijks leven en werk veel met het thema vrouwelijkheid.

                                   Catharina Kemper

                                   Intuïtief kunstenaar, ontdekker en avonturier, samen met St. Antonius (Aan-Toon-Ius: hij die het aantoont). In contact met het Universum en als alstroloog/numeroloog van daaruit beeld en woord gevend in de taal van het lichaam, de Kabbala, de Levensboom en -bloem. www.gerritkoning.nl

                                    Gerrit Koning

                                    Alles waar een steentje op kan, daar word ik blij van. Ik geef een voorwerp weer een 2de leven. Leven het recyclen ! Van iets ‘ouds’ weer iets bijzonders maken. Helemaal geweldig !

                                     Ik heb lessen en workshops gevolgd bij verschillende kunstenaars. O.a. bij Beate Scholten, Cas Waterman, Gerrit Koning, Jan Stroek, Wijnanda Muntjewerf en Marieke Kamperman. Ik heb gewerkt met aquarel, olieverf, acryl, keramiek.. Tegenwoordig is mozaïeken mijn favoriete bezigheid, dat doe ik bij Carla Steyn.

                                      De Edamse kunstenares Anna Belle presenteert haar boek ‘De planten spreken’. De planten vertellen zelf het verhaal: het holistisch verband in combinatie met astrologie, numerologie, chakra’s. Een mooie wandeling langs diverse planten gerelateerd aan de dierenriemtekens.

                                       Anna Belle
                                        Marie Lautenshutz

                                        Kleurrijke tafrelen met Acryl.

                                         Gery Buijs

                                         Ik teken al vanaf mijn vijftiende, in eerste instantie voornamelijk portretten. Sinds enige tijd schilder ik ook. Ik probeer het wezen van de persoon op papier of doek te laten spreken.

                                          Angela Kwakman

                                          Ik onthul de verborgen schatten in natuursteen, groot of klein. Ik gebruik deze natuurlijke ontwerpen en creëer hiervan unieke wall art, decoratieve kussens, handgemaakte vazen, telefoonhoesjes en betoverende plaqs. Ware schoonheid zit van binnen en is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant.

                                           Ik exposeer keramiek. Mijn werken zijn vaak geïnspireerd op Japanse architectuur – strakke geometrische figuren met heldere lijnen. Daarbij verwerk ik ook andere materialen in mijn keramiek.

                                            Rodi Vrom

                                            Als vrouwen al 15 jaar elke week samen schilderen, ontstaan er creatieve en mooie werken. VrouwenKunstenOosthuizen is zo'n groep vrouwen. Zonder les te krijgen, maar wel met af en toe een leuke workshop, inspireren zij elkaar. Ieder doet waar zij zich prettig bij voelt. Thema de 4 V's.

                                             VrouwenkunstenOosthuizen

                                             Ik combineer digitale effecten met fotografische beelden, met betoverend resultaat. Mijn inspiratie vind ik in mijn omgeving en uit jeugdherinneringen.  In mijn fotocollages verwerk ik bloemen, planten en dieren, ook fragiele handgemaakte stoffen. Vanuit een ander perspectief schep ik hierin een eigen surrealistische wereld.

                                              Rob de Heer

                                              Houtsnijwerken

                                               Dirk Best

                                               Na mijn zangcarrière heb ik het kunstschilderen weer opgepakt. Na eerst te hebben nageschilderd, ging ik al snel op zoek naar een eigen stijl. In schilderen vind ik rust, je bent volledig van de planeet en altijd geconcentreerd met je doek bezig.

                                                Jan Keizer
                                                 Greta Pauw

                                                 Schilderen betekent voor mij heel veel! Ik vind het leuk om te doen, zet mijn gedachten uit en concentreer mij volledig op het werkstuk. 1 x  per week volg ik schilderles bij Jan Stroek, daarnaast schilder ik diverse onderwerpen in mijn eigen atelier thuis.  

                                                  Jan Zwarthoed

                                                  Ik ben kunstenaar en kunsteducator in opleiding. Ik volg momenteel aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten de opleiding tot Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Ik schilder erg intuïtief en haal mijn inspiratie uit mijn naaste omgeving.

                                                   Inge Smit
                                                    Agaath van den Hogen

                                                    linoleumsneden

                                                     Lynn Smit

                                                     Rik Hofman is een portretschilder uit Edam. Hij is autodidact. Gespecialiseerd in het maken van zwart-wit (of monochrome) portretten van mens of dier. Maar werken in kleur schuwt hij ook niet.

                                                      Rik Hofman

                                                      Eigenzinnige meester in de fijne teken- en schildertechnieken. creëert eigen fantasiewerelden.

                                                       Jan Schilder v/d Krun

                                                       Jeugd fotograaf des Waterlands

                                                        Chris Bond

                                                        Deelnemen aan de route?