Kunst Kijken Volendam zaterdag 23 en zondag 24 oktober

Op zaterdag 23 en zondag 24 oktober vindt Kunst Kijken Volendam plaats, een jaarlijks terugkerend 2-daags cultureel evenement waarin u van een breed scala van kunstvormen kunt genieten. De kunstenaars zijn tijdens de expositie zelf aanwezig en zullen u met veel plezier vertellen over hun werk en hun passie. 


Als vanouds start de Kunst Kijken expositie in Pop- en Cultuurhuis PX aan de Zeestraat.
Naast deze locatie exposeren we ook in Restaurant de Groene, Restaurant AMVO, Art hotel Spaander, Restaurant Smit-Bokkum, de Stolphoevekerk en De Visafslag. Mozaiëkwerkster Carla Steyn exposeert in haar eigen atelier, Doolhof 46 in Volendam.
Bij het Volendams Museum en het Tandheelkundig centrum Volendam kunt u terecht om hun eigen exposities te bekijken (Tandheelkundig Centrum op zaterdag van 13.00 – 17.00 en zondag 11.00 – 17.00). 

De Kunst Kijken expositie is op de volgende tijden geopend voor het publiek:
– zaterdag 23 oktober: van 12.00 – 17.00 uur
– zondag   24 oktober: van 11.00 – 17.00 uur 

Thema Kunst Trofee 2021 – Ode aan het landschap

Ook dit jaar is aan de deelnemende kunstenaars gevraagd om een extra werk te creëren en voor dit jaar is het thema ‘Ode aan het landschap’, hiermee aansluitend bij het landelijke themajaar waarin het Nederlandse landschap in al zijn facetten centraal staat.
Voor de kunstenaars is ‘Ode aan het landschap’ de uitdagende opdracht voor de thema-expositie van Kunst Kijken 2021.

In het themajaar Ode aan het landschap worden de geschiedenis en diversiteit van het landschap, de invloed van de mens op de natuur en de schoonheid ervan, maar ook de kwetsbaarheid ervan belicht. Onze kunstenaars mogen dit heel breed interpreteren en hun visie in hun kunstwerk tot uiting brengen.

De themakunstwerken worden in het Buurtcentrum in PX getoond en door zowel een publieksjury als een vakjury beoordeeld. 

Bezoekers worden uitgenodigd om hun stem uit te brengen. Dit kan ter plekke bij de thema-expositie d.m.v. stembriefjes. U dingt zo zelf ook mee naar een kunstzinnige prijs. De kunstenaar die door de vakjury wordt uitgeroepen tot winnaar, ontvangt de Thema Kunst Trofee 2021.

Kinderprogramma

Ook voor onze kleine kunstenaars is er een leuke activiteit. Op zondag 24 oktober tussen 13.00 en 15.00 kunnen kinderen vanaf 6 jaar in het buurtcentrum onder leiding van een professioneel mozaïek kunstenaar mozaïeken à la Gaudi. Deelname is gratis en kan zonder aanmelding vooraf zolang er plaats is. 

Maatregelen Covid 19

Voor de bezoekers van Kunst Kijken in Volendam zijn de volgende maatregelen van kracht:

PX:
In PX kunt u de route lopen zonder QR code. Dit is omdat een expositie een doorlooplocatie is en we de route vrijhouden van horeca. Dit geldt voor het gehele gebouw behalve het Buurtcentrum. Het Buurtcentrum is voor dit weekeinde een QR zone. Dit is namelijk een horecagelegenheid. Dus als u het Buurtcentrum in wilt voor de opening en afsluiting van Kunst Kijken, om de inzendingen voor de wedstrijd te bekijken en te stemmen, of een drankje wilt halen, dan heeft u een QR code nodig. Dit is voor ons de meest acceptabele oplossing. Op deze manier kan iedereen de tentoonstelling komen bekijken. 

Andere locaties:
Een aantal van de andere expositielocaties is ook verplicht naar een QR code te vragen omdat ze horeca zijn. Of dit zo is, wordt aangegeven op het locatie-overzicht.

Volg ook onze website en de berichtgeving van onze regering voor de actuele situatie ten tijde van onze expositie.

Verder vragen we iedereen om elkaar ruimte te geven en te zorgen dat de doorstroom in PX niet gehinderd wordt. Ook vragen we u met klem om thuis te blijven bij klachten.

Kunstmaand de Onthulling

De Onthulling is een nieuw evenement waarin kunst, kunstenaars en erfgoed in de gemeente Edam-Volendam centraal staan. De naam Onthulling is een knipoog naar de Volendamse klederdracht – het hulletje – en verwijst naar het zichtbaar maken van oude en nieuwe verhalen, erfgoed en hedendaagse kunst.

Maak kennis met de lokale kunstschatten: exposities, kunstroutes, muzikale belevingen, lezingen en nog veel meer. Een hele maand genieten van alles wat kleur geeft aan ons bestaan. Allemaal in het kader van Kunstenaarsdorp Edam-Volendam. De Onthulling wordt een jaarlijks terugkerend evenement. Meer info: www.cultuuredamvolendam.nl/de-onthulling/

Kunstproject leerlingen DBC

Beeldend kunstenaar Rob Cerneüs jr. en muzikant en tekstdichter Frank Bond hebben een kunsteducatieproject opgezet om leerlingen van het Don Bosco College in Volendam op verschillende manieren in aanraking te brengen met de culturele, kunstzinnige en historische relevantie van de gemeente.

25 leerlingen worden door middel van de geschiedenis rond Adalbert Kohlsaat (1918-2005) geactiveerd om zich te verdiepen in het verleden. In koppels kiezen ze een kunstwerk uit de Spaandercollectie als inspiratie voor hun eigen werk. Onder begeleiding van Rob Cerneüs en Frank Bond gaan de leerlingen beeldend aan de slag óf met woorden en muziek. 
Aan het einde van het traject exposeren de leerlingen tijdens Kunst Kijken.                                                 

Evert Schilder vertelt in Spaander

Evert vertelt aan de hand van de schilderijen in Hotel Spaander over de geschiedenis van Volendam en zijn bewoners in relatie tot zijn familieverhaal. Feiten, mysteries en persoonlijke verhalen brengen de portretten en plekken tot leven. Reis mee tussen het heden en verleden en bekijk de prachtige Spaandercollectie in het echt. Op zaterdag en zondag om 15.00 uur in de herberg van Spaander. Om verzekerd te zijn van een plekje kan je jezelf aanmelden via evertschilder@outlook.com

Kijk op onze website voor deelnemende kunstenaars en hun werk en vind hier de actuele informatie: www.kunstkijkenvolendam.nl

Wim Kuenen – Thunder and Death2